CIASTO MARCHEWKOWE IDEALNE

SKŁADNIKI

  200g startej marchewki

  2 jaja

  60ml oliwy

  130g ksylitolu

  40g posiekanych orzechów włoskich

  70g obranego pokrojonego w małą kostkę jabłka

  30g wiórków kokosowych

  200g mąki orkiszowej

  łyżeczka cynamonu

  łyżeczka sody oczyszczonej

  pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

Polewa:

200g serka bielucha light

2-3 łyżki ksylitolu (zmielonego na puder)

1-2 łyżki  masła

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Przygotowujemy małą tortownicę (24cm). Najlepiej składniki mieć w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy, aby podwoiły objętość. Dodajemy ksylitol, ubijamy. Dalej ubijając dodajemy małymi porcjami oliwę.

  Dodajemy marchewkę, pokrojone jabłko, orzechy i wiórki. Delikatnie mieszamy łyżką. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenie, całość dokładnie mieszamy, a następnie stopniowo łączymy z „marchewkową” masą. Mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 1 godziny w 150 stopniach. Wystudzone całkowicie ciasto dzielimy poziomo na dwie części. 

Przygotowujemy polewę: ubijamy serek z ksylitolem i miękkim masłem. Połową gotowej polewy smarujemy środek, przykrywamy drugą częścią ciasta i pozostałością smarujemy wierzch. Smacznego!

KALORIE

BIAŁKO

TŁUSZCZE

WĘGLOWODANY

BŁONNIK

CAŁOŚĆ

1188 kcal

5, 1 g

37,9 g

168, 9 g

38, 3 g

W 100 G

201 kcal

9, 3 g

6,4 g

28, 6 g

6, 4 g

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Zupa krem z zielonych szparagów