MIGDAŁOWA KRUSZONKA Z SEZONOWYMI OWOCAMI
SKŁADNIKI
- owoce- zdecydowanie polecam lekko kwaśne, wtedy deser będzie w idealnej
słodko- kwaśnej nucie, ja użyłam 6 łodyg rabarbaru i Ok.200g mieszanki owoców leśnych mrożonych - 150g płatków owsianych górskich- połowę z nich zmieliłam na mąkę owsianą
- 100g zimnego masła + 1 łyżka do rabarbaru
- 4 czubate łyżki płatków migdałowych
- 60g ksylitolu+ 2-3 łyżki do rabarbaru
- 2 szczypty soli
PRZYGOTOWANIE
Zacznij od rabarbaru- płucząc wyczyść go i pokrój na 1-2 cm kawałki. Umieść go w misce, zasyp 2-3 łyżami ksylitolu i pozostaw na pół godziny. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Połowę płatków owsianych zmiel na mąkę. W naczyniu połącz płatki owsiane, mąkę owsianą, płatki migdałowe, ksylitol i sól. Do wymieszanych składników dodaj pokrojone na małe kostki zimne masło i połącz z suchymi składnikami tworząc kruszonkę. Piekarnik nastaw na 180st. W rondelku rozpuść łyżkę masła i dodaj rabarbar razem z sokiem, który puścił podgrzej do momentu, aż będzie nieco miękki. W naczyniu żaroodpornym ułóż wszystkie owoce i posyp obficie kruszonką. Piecz w 180st 35-40minut.
Rozkoszuj się przepysznym smakiem wiosny.
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 1188 kcal | 5, 1 g | 37,9 g | 168, 9 g | 38, 3 g |
W 100 G | 201 kcal | 9, 3 g | 6,4 g | 28, 6 g | 6, 4 g |