MIGDAŁOWA KRUSZONKA Z SEZONOWYMI OWOCAMI

SKŁADNIKI

  • owoce- zdecydowanie polecam lekko kwaśne, wtedy deser będzie w idealnej
    słodko- kwaśnej nucie, ja użyłam 6 łodyg rabarbaru i Ok.200g mieszanki owoców leśnych mrożonych
  • 150g płatków owsianych górskich- połowę z nich zmieliłam na mąkę owsianą
  • 100g zimnego masła + 1 łyżka do rabarbaru
  • 4 czubate łyżki płatków migdałowych
  • 60g ksylitolu+ 2-3 łyżki do rabarbaru
  • 2 szczypty soli

PRZYGOTOWANIE

Zacznij od rabarbaru- płucząc wyczyść go i pokrój na 1-2 cm kawałki. Umieść go w misce, zasyp 2-3 łyżami ksylitolu i pozostaw na pół godziny. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Połowę płatków owsianych zmiel na mąkę. W naczyniu połącz płatki owsiane, mąkę owsianą, płatki migdałowe, ksylitol i sól. Do wymieszanych składników dodaj pokrojone na małe kostki zimne masło i połącz z suchymi składnikami tworząc kruszonkę. Piekarnik nastaw na 180st. W rondelku rozpuść łyżkę masła i dodaj rabarbar razem z sokiem, który puścił podgrzej do momentu, aż będzie nieco miękki. W naczyniu żaroodpornym ułóż wszystkie owoce i posyp obficie kruszonką. Piecz w 180st 35-40minut. 

Rozkoszuj się przepysznym smakiem wiosny.

KALORIE

BIAŁKO

TŁUSZCZE

WĘGLOWODANY

BŁONNIK

CAŁOŚĆ

1188 kcal

5, 1 g

37,9 g

168, 9 g

38, 3 g

W 100 G

201 kcal

9, 3 g

6,4 g

28, 6 g

6, 4 g

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Zupa krem z zielonych szparagów