PEŁNOZIARNISTA TARTA Z BOTWINKĄ I KOZIM SEREM

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250g mąki orkiszowej lub owsianej
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • duży pęczek botwinki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 150g miękkiego koziego sera
  • dwie garście koperku
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • miód
  • sól, pieprz

A wierzch zalewamy:

  • 300g jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajo lub 2 małe
  • sól pieprze

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie najlepiej rozpocząć od wyrobienia kruchego ciasta na spód tarty. Do mąki dodajemy posiekane masło, jedno jajko, szczyptę soli i zagniatamy aż do uzyskania zwartej masy. Ciasto polecam schłodzić w lodówce przez ok. 15min – 30 min dzięki czemu będzie je łatwiej rozwałkować, a w tym czasie przygotujesz farsz 🙂

W tym momencie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Botwinkę dokładnie myjemy, oddzielamy od łodyg małe buraczki, które obieramy. Całość, czyli liście, łodygi i buraczki kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego, doprawiając po kolei: drobno posiekanym koperkiem, skórką z cytryny, 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku, odrobiną miodu, solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozwałkowany spód do tarty ułóż w formie wylepiając także ciastem jej brzegi. Spód dobrze jest z wierzchu docisnąć ryżem lub grochem na papierze do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podpiekamy ok. 10 minut 180 stopniach. Wyjmujemy gorącą formę – ostrożnie :), zdejmujemy papier z ryżowym lub grochowym obciążeniem i na ciasto wykładamy nasz farsz botwinkowy, a na nim kruszymy kozi ser. Całość polewamy wcześniej roztrzepanym jogurtem naturalnym z jajkiem, solą i pieprzem- pięknie zetnie tartę. Na wierch możesz rzucić jeszcze troszkę koperku i świeżo zmielonego pieprzu. Tarta na nowo ląduje w piekarniku.

Pieczemy ok 25-35min w 180stopniach. Doglądając 🙂

KALORIE

BIAŁKO

TŁUSZCZE

WĘGLOWODANY

BŁONNIK

CAŁOŚĆ

1188 kcal

5, 1 g

37,9 g

168, 9 g

38, 3 g

W 100 G

201 kcal

9, 3 g

6,4 g

28, 6 g

6, 4 g

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Zupa krem z zielonych szparagów