PIERNIK Z FASOLI

SKŁADNIKI

•2 puszki czerwonej fasoli

•2 małe dojrzałe banany

•3 duże jajka

• 40-50g syropu z agawy/ ksylitolu

•pół łyżeczki sody oczyszczonej•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

•2 łyżki domowej przyprawy korzennej (jeśli sklepowa, 

to polecam dodać więcej)

• 2 łyżki kakao

• 1 łyżka kawy Inki

Do przełożenia i dekoracji:

• 1 słoik powideł śliwkowych (ja użyłam domowych, ok.500ml)

• 1 tabliczka gorzkiej czekolady

• 4 łyżki mleka roślinnego/ krowiego

•duża garść posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

Nastawiamy piekarnik na 150stopni. Przepłukujemy fasolę i odsączamy. W wysokiej misce blendujemy  na gładką masę fasolę z bananami. Dodajemy wszystkie pozostałe produkty, blendujemy. Możecie dodać wszystko oprócz jajek i dzięki temu bez obaw spróbować, czy ciasto ma dla Was już odpowiedni smak, słodkość (pamiętając, że 3 jajka trochę zmienią ;)). Ja zazwyczaj zapominam się i próbuję później ;)Prostokątną blachę(moja miała 36x26cm)  wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy naszą masę oraz wyrównujemy jej wierzch. Pieczemy w 150stopniach 35minut- ale sprawdzajcie swoje ciasto i zapach(powinno wyrosnąć i pachnieć, a nie się palić). Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej zostawcie na kilkanaście godzin tak upieczone ciasto i następnego dnia podzielcie ostrym nożem na 3 równe części. W garnuszku podgrzewamy nasze powidła, możecie dodać nieco soku z cytryny lub ksylitolu do smaku. Następnie układamy 1 część piernika i na niej warstwę powideł, na warstwie powideł układamy kolejną część ciasta, a na niej znów powidła  Na wierzchu ląduje trzecia część ciasta, a na niej deska kuchenna z obciążeniem. Ten zabieg pozwoli idealnie połączyć się naszym biszkoptom  Po upływie  minimum  kilku godzin zabieramy się za polewę. Przed dekoracją możecie okroić brzegi piernika, aby był idealnie równy  Gorzką czekoladę  (u mnie tylko 55%) dzielimy na małe kosteczki i wrzucamy do rondelka. Wstawiamy na mały ogień i dodajemy mleko, mieszamy do odpowiedniej płynnej konsystencji. Powstałą polewą dokładnie smarujemy każdy bok naszego piernika, a miękką jeszcze polewę dekorujemy orzechamy włoskimi- aby zdążyły się „przykleić”. Czekamy, aż polewa nieco zastygnie i… smacznego!

KALORIE

BIAŁKO

TŁUSZCZE

WĘGLOWODANY

BŁONNIK

CAŁOŚĆ

1188 kcal

5, 1 g

37,9 g

168, 9 g

38, 3 g

W 100 G

201 kcal

9, 3 g

6,4 g

28, 6 g

6, 4 g

Babeczki z malinami

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Zupa krem z zielonych szparagów