PIERNIK Z FASOLI
SKŁADNIKI
•2 puszki czerwonej fasoli
•2 małe dojrzałe banany
•3 duże jajka
• 40-50g syropu z agawy/ ksylitolu
•pół łyżeczki sody oczyszczonej•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki domowej przyprawy korzennej (jeśli sklepowa,
to polecam dodać więcej)
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżka kawy Inki
Do przełożenia i dekoracji:
• 1 słoik powideł śliwkowych (ja użyłam domowych, ok.500ml)
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady
• 4 łyżki mleka roślinnego/ krowiego
•duża garść posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Nastawiamy piekarnik na 150stopni. Przepłukujemy fasolę i odsączamy. W wysokiej misce blendujemy na gładką masę fasolę z bananami. Dodajemy wszystkie pozostałe produkty, blendujemy. Możecie dodać wszystko oprócz jajek i dzięki temu bez obaw spróbować, czy ciasto ma dla Was już odpowiedni smak, słodkość (pamiętając, że 3 jajka trochę zmienią ;)). Ja zazwyczaj zapominam się i próbuję później ;)Prostokątną blachę(moja miała 36x26cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy naszą masę oraz wyrównujemy jej wierzch. Pieczemy w 150stopniach 35minut- ale sprawdzajcie swoje ciasto i zapach(powinno wyrosnąć i pachnieć, a nie się palić). Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej zostawcie na kilkanaście godzin tak upieczone ciasto i następnego dnia podzielcie ostrym nożem na 3 równe części. W garnuszku podgrzewamy nasze powidła, możecie dodać nieco soku z cytryny lub ksylitolu do smaku. Następnie układamy 1 część piernika i na niej warstwę powideł, na warstwie powideł układamy kolejną część ciasta, a na niej znów powidła Na wierzchu ląduje trzecia część ciasta, a na niej deska kuchenna z obciążeniem. Ten zabieg pozwoli idealnie połączyć się naszym biszkoptom Po upływie minimum kilku godzin zabieramy się za polewę. Przed dekoracją możecie okroić brzegi piernika, aby był idealnie równy Gorzką czekoladę (u mnie tylko 55%) dzielimy na małe kosteczki i wrzucamy do rondelka. Wstawiamy na mały ogień i dodajemy mleko, mieszamy do odpowiedniej płynnej konsystencji. Powstałą polewą dokładnie smarujemy każdy bok naszego piernika, a miękką jeszcze polewę dekorujemy orzechamy włoskimi- aby zdążyły się „przykleić”. Czekamy, aż polewa nieco zastygnie i… smacznego!
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 1188 kcal | 5, 1 g | 37,9 g | 168, 9 g | 38, 3 g |
W 100 G | 201 kcal | 9, 3 g | 6,4 g | 28, 6 g | 6, 4 g |