PYSZNE TIRAMISU
SKŁADNIKI
• 100-140g biszkoptów Lady Fingers
• 250g serka Ricotty
• 2 jaja
• 45g ksylitolu
• mocna kawa- 150ml
• kakao
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności zaparzcie dobrą kawę, ja robię najczęściej w kawiarce (mocna:)!).
Kawa się robi, a my oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną, najsztywniejszą, jaką umiemy pianę i odstawiamy na chwilkę. Żółtka ucieramy z ksylitolem na kremowy kogel mogel (ksylitol możecie zmiksować wcześniej na ksylitolowy puder, ale nie jest to konieczne). Gdy osiągniemy pożądaną konsystencję i kolor, stopniowo dodajemy ricottę i mieszamy na niskich obrotach.
Gdy krem osiąga jednolitą konsystencję dodajemy białka i mieszamy łyżką do całkowitego połączenia. Na spód naczynia żaroodpornego lub jak w moim przypadku miseczek układamy 1 warstwę biszkoptów, nasączamy je kawą, a następnie wykładamy nasz krem. Później znów biszkopty, kawa i krem, a na koniec używając sitka oprószamy prawdziwym kakao. Schładzamy kilka godzin i gotowe 🙂 Smacznego!
Z uwagi na surowe jajka nie podajemy deseru ciężarnym i dzieciom!
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 1188 kcal | 5, 1 g | 37,9 g | 168, 9 g | 38, 3 g |
W 100 G | 201 kcal | 9, 3 g | 6,4 g | 28, 6 g | 6, 4 g |