SKŁADNIKI
- 8 jaj
- 100g miękkiego masła
- 1kg sera zmielonego z wersji chudszych (np. 4% President/ 6% Włoszczowa)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150g-180g ksylitolu (zależy, jak bardzo słodkie ciasta preferujesz 🙂 )
- cukier z wanilią 16g
- opcjonalnie aromat wanilii/ migdałowy
- opcjonalnie: rodzynki 🙂
Spód: ciasto można przygotować bez spodu lub ze spodem z pełnoziarnistych herbatników lub ze spodem z ciasta kruchego na bazie mąki żytniej/ orkiszowej/ owsianej i ksylitolu zamiast cukru 🙂
PRZYGOTOWANIE
Serniki! Kto ich nie uwielbia? Wielbiciele dzielą się na dwa obozy- sernik absolutnie bez rodzynek oraz sernik zawsze z rodzynkami! Ja chyba także wolę bez rodzynek 🙂 Przepis wykonywany u nas w Rodzinie, szczególnie przez moją Mamę wielokrotnie! Jest także jednym z ulubionych przepisów moich Klientów 🙂
Żółtka ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Do masy dodajemy ser i miksujemy, a w trakcie dodajemy mąkę ziemniaczaną i aromaty. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, a na koniec jeśli mamy ochotę wsypujemy rodzynki, które wcześniej można sparzyć we wrzątku, aby były miękkie. Przygotowaną masę wylewamy do dużej tortownicy lub dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wybranym spodem, jeśli decydujemy się na taki 🙂 Pieczemy w 160st przez 1h-1h20min.
Smacznego i na zdrowie 🙂