SKŁADNIKI

  • 8 jaj
  • 100g miękkiego masła 
  • 1kg sera zmielonego z wersji chudszych (np. 4% President/ 6% Włoszczowa)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 150g-180g ksylitolu (zależy, jak bardzo słodkie ciasta preferujesz 🙂 )
  • cukier z wanilią 16g
  • opcjonalnie aromat wanilii/ migdałowy
  • opcjonalnie: rodzynki 🙂

Spód: ciasto można przygotować bez spodu lub ze spodem z pełnoziarnistych herbatników lub ze spodem z ciasta kruchego na bazie mąki żytniej/ orkiszowej/ owsianej i ksylitolu zamiast cukru 🙂

PRZYGOTOWANIE

Serniki! Kto ich nie uwielbia? Wielbiciele dzielą się na dwa obozy- sernik absolutnie bez rodzynek oraz sernik zawsze z rodzynkami! Ja chyba także wolę bez rodzynek 🙂 Przepis wykonywany u nas w Rodzinie, szczególnie przez moją Mamę wielokrotnie! Jest także jednym z ulubionych przepisów moich Klientów 🙂

Żółtka ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Do masy dodajemy ser i miksujemy, a w trakcie dodajemy mąkę ziemniaczaną i aromaty. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.

Wszystko razem dokładnie mieszamy, a na koniec jeśli mamy ochotę wsypujemy rodzynki, które wcześniej można sparzyć we wrzątku, aby były miękkie. Przygotowaną masę wylewamy do dużej tortownicy lub dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wybranym spodem, jeśli decydujemy się na taki 🙂 Pieczemy w 160st przez  1h-1h20min.

Smacznego i na zdrowie 🙂

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Zupa krem z zielonych szparagów