SUPERFOODS
PO POLSKU

Superfoods, czyli tłumacząc na polski tzw. „superżywność” to produkty żywnościowe o specjalnych właściwościach mogących pozytywnie wpływać na nasz organizm – są
bowiem bogate min. w składniki mineralne, antyoksydanty i witaminy[1]. Ze względu na to są to artykuły, którymi warto się zainteresować i wprowadzić do swojej codziennej diety.

Na pewno wiele osób mogłoby na szybko wymienić kilka przykładów takiej żywności jak jagody goji, nasiona chia czy komosa ryżowa. Są to jednak produkty egzotyczne, a więc często drogie. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że również polska kuchnia może się pochwalić takimi produktami.

Nasiona Chia

Siemię Lniane

-dobre źródło białka (materiał budulcowy dla
naszego organizmu)
- kwasy wielonienasycone w tym omega-3 (obniżenie stężenia trójglicerydów i cholesterolu oraz działanie przeciwzapalne)
- substancje o działaniu przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym
- powodują uczucie sytości i wyrównują poziom glikemii
- nie zawierają glutenu

-błonnik pokarmowy (obniżenie cholesterolu i LDL)
- substancje regulujące gospodarkę hormonalną u kobiet
- kwasy wielonienasycone omega-3 (pomagają
obniżać ciśnienie tętnicze i stężenia trójglicerydów)
- osłona przewodu pokarmowego w chorobie
wrzodowej
- nie zawierają glutenu

Komosa Ryżowa

Kasza Jaglana

- dobre źródło białka – składem przypomina białko zwierzęce
- substancje o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym
- wapń lepiej przyswajalny niż z mleka
- błonnik pokarmowy, witaminy i minerały – obniżają stężenie glukozy i normują profil lipidowy
- nie zawierają glutenu

- najlepsze wśród kasz źródło żelaza
- magnez i krzemionka – wpływ na stan skóry
i włosów, zapobiegają odkładaniu komórek tłuszczowych w naczyniach
- wspomaga odporność organizmu
- oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników
- nie zawierają glutenu

Jagody Goji

Żurawina

- źródło pełnowartościowego białka i witamin z grupy B
- wspomaga układ odpornościowy
- właściwości przeciwnowotworowe
- hamują procesy starzenia się i polepszają wzrok
- mają pozytywny wpływ na samopoczucie i nastrój

- działanie przeciwdrobnoustrojowe stosowana np. w zakażeniach dróg moczowych, również profilaktycznie
- działanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne
- bogactwo witamin, soli mineralnych i błonnika
- spore ilości witaminy C – 15mg na 100 g

Piśmiennictwo

1. Bromatologia i chemia toksykologiczna, tom L 2017r. nr 2, str. 106-114; Katarzyna Banach, Beata Rutkowska, Paweł Glibowski „polska „superżywność” w prewencji chorób
nowotworowych”
2. PIELĘGNIARSTWO POLSKIE NR 1 (59) 2016; Angelika Kargulewicz, Ewelina Swora-Cwynar, Emilia Marcinkowska, Marian Grzymisławski; „Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych”
3. Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 4, 401–408; Katarzyna Ekiert, Marta Dochniak „ Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?”
4. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 29-31; Iwona Mystkowska , Krystyna Zarzecka , Marek Gugała, Alicja Baranowska „Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej”
5. naturaonline.pl
6. Superżywność: Jedzenie i medycyna przyszłości ; David Wolfe
7. Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2010, s. 170-175 ; Agata Stobnicka, Małgorzata Gniewosz ;„Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny we współczesnej medycynie”

Pyszne ciasto z cieciorki

Zupa krem z zielonych szparagów

Babeczki z malinami