SUPERFOODS
PO POLSKU
Superfoods, czyli tłumacząc na polski tzw. „superżywność” to produkty żywnościowe o specjalnych właściwościach mogących pozytywnie wpływać na nasz organizm – są
bowiem bogate min. w składniki mineralne, antyoksydanty i witaminy[1]. Ze względu na to są to artykuły, którymi warto się zainteresować i wprowadzić do swojej codziennej diety.
Na pewno wiele osób mogłoby na szybko wymienić kilka przykładów takiej żywności jak jagody goji, nasiona chia czy komosa ryżowa. Są to jednak produkty egzotyczne, a więc często drogie. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że również polska kuchnia może się pochwalić takimi produktami.
Nasiona Chia | Siemię Lniane |
-dobre źródło białka (materiał budulcowy dla | -błonnik pokarmowy (obniżenie cholesterolu i LDL) |
Komosa Ryżowa | Kasza Jaglana |
- dobre źródło białka – składem przypomina białko zwierzęce | - najlepsze wśród kasz źródło żelaza |
Jagody Goji | Żurawina |
- źródło pełnowartościowego białka i witamin z grupy B | - działanie przeciwdrobnoustrojowe stosowana np. w zakażeniach dróg moczowych, również profilaktycznie |
Piśmiennictwo
1. Bromatologia i chemia toksykologiczna, tom L 2017r. nr 2, str. 106-114; Katarzyna Banach, Beata Rutkowska, Paweł Glibowski „polska „superżywność” w prewencji chorób
nowotworowych”
2. PIELĘGNIARSTWO POLSKIE NR 1 (59) 2016; Angelika Kargulewicz, Ewelina Swora-Cwynar, Emilia Marcinkowska, Marian Grzymisławski; „Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych”
3. Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 4, 401–408; Katarzyna Ekiert, Marta Dochniak „ Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?”
4. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 29-31; Iwona Mystkowska , Krystyna Zarzecka , Marek Gugała, Alicja Baranowska „Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej”
5. naturaonline.pl
6. Superżywność: Jedzenie i medycyna przyszłości ; David Wolfe
7. Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2010, s. 170-175 ; Agata Stobnicka, Małgorzata Gniewosz ;„Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny we współczesnej medycynie”