WIOSENNY MAKARON ZE SZPARAGAMI I FETĄ

SKŁADNIKI

  • 250g makaronu z cieciorki lub innego ulubionego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200g fety
  • min. 250g pomidorków koktajlowych
  • garść orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia suszona lub świeża
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie na patelni na dwóch kroplach oliwy smażymy lub grillujemy wcześniej przygotowane szparagi. Ja preferuję takie nierozgotowane szparagi- powinny być jędrne i chrupiące, mmm Możecie je lekko posolić. Jeżeli mamy miejsce na patelni, to dokładamy umyte pomidorki koktajlowe i podsmażamy wraz ze szparagami. Jeżeli nie mamy miejsca, to organizujemy drugą patelnię Pomidorki mają jedynie lekko popękać i się przyrumienić W międzyczasie siekamy na drobno garść orzechów, kruszymy fetę. Następnie łączymy wszystkie składniki- ugotowany i ciepły makaron, zgrillowane i pokrojone w 2-3cm kawałki szparagi, podsmażone pomidorki, posiekane orzechy włoskie, pokruszoną fetę. Całość doprawiamy: sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią i skrapiamy dobrej jakości oliwą. 

Jedno jest pewne – poprosicie o dokładkę! Smacznego 🙂

KALORIE

BIAŁKO

TŁUSZCZE

WĘGLOWODANY

BŁONNIK

CAŁOŚĆ

1188 kcal

5, 1 g

37,9 g

168, 9 g

38, 3 g

W 100 G

201 kcal

9, 3 g

6,4 g

28, 6 g

6, 4 g

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Zupa krem z zielonych szparagów