ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW
SKŁADNIKI
- pęczek szparagów – 500g
- pół batata
- ok. 1 litra bulionu z warzyw
- cebula
- czosnek
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
Warto rozpocząć od przygotowania bulionu z warzyw 🙂 Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce. Kroimy na 1-2 cm kawałki. Przygotuj garnek, w którym rozgrzej oliwę lub rozpuść olej kokosowy, na którym podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata. Dusimy wszystko ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone szparagi, za wyjątkiem główek. Dusimy kolejne 5 minut, po czym dodajemy główki- można zostawić kilka do dekoracji. Dopraw warzywa solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj 5-10 minut, a następnie przelej do wysokiego naczynia blendera (może być na kilka razy 🙂 ) i zblenduj na krem. Możesz z powrotem przelać do garnka i chwilkę podgotować oraz doprawić do smaku 🙂
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 1188 kcal | 5, 1 g | 37,9 g | 168, 9 g | 38, 3 g |
W 100 G | 201 kcal | 9, 3 g | 6,4 g | 28, 6 g | 6, 4 g |