ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

SKŁADNIKI

  • pęczek szparagów – 500g
  • pół batata
  • ok. 1 litra bulionu z warzyw
  • cebula
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE

Warto rozpocząć od przygotowania bulionu z warzyw 🙂 Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce. Kroimy na 1-2 cm kawałki. Przygotuj garnek, w którym rozgrzej oliwę lub rozpuść olej kokosowy, na którym podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata. Dusimy wszystko ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone szparagi, za wyjątkiem główek. Dusimy kolejne 5 minut, po czym dodajemy główki- można zostawić kilka do dekoracji. Dopraw warzywa solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj 5-10 minut, a następnie przelej do wysokiego naczynia blendera (może być na kilka razy 🙂 ) i zblenduj na krem. Możesz z powrotem przelać do garnka i chwilkę podgotować oraz doprawić do smaku 🙂

KALORIE

BIAŁKO

TŁUSZCZE

WĘGLOWODANY

BŁONNIK

CAŁOŚĆ

1188 kcal

5, 1 g

37,9 g

168, 9 g

38, 3 g

W 100 G

201 kcal

9, 3 g

6,4 g

28, 6 g

6, 4 g

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Cieciorkowe orzeszki