PYSZNE PIERNICZKI
SKŁADNIKI
•80g masła
•80g miodu
•80g ksylitolu/ możecie użyć także innego zamiennika
•360g mąki orkiszowej 1850•1 jajko
•1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
•1 łyżeczka kakao
• 1,5 łyżki domowej przyprawy korzennej
PRZYGOTOWANIE
Miód, masło i ksylitol podgrzewamy w garnuszku i mieszamy, do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony płyn dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, warto schłodzić (będzie się lepiej wałkowało) lub podsypać odrobiną mąki.
Idealne ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Uważajcie, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Po wyjęciu studzimy na kratce lub talerzu. Na zdjęciu widzicie pierniczki ozdobione lukrem z ksylitolu pudru i soku z pomarańczy.
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 1188 kcal | 5, 1 g | 37,9 g | 168, 9 g | 38, 3 g |
W 100 G | 201 kcal | 9, 3 g | 6,4 g | 28, 6 g | 6, 4 g |