PYSZNE PIERNICZKI

SKŁADNIKI

•80g masła

•80g miodu

•80g ksylitolu/ możecie użyć także innego zamiennika

•360g mąki orkiszowej 1850•1 jajko

 

•1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

•1 łyżeczka kakao

• 1,5 łyżki domowej przyprawy korzennej

PRZYGOTOWANIE

Miód, masło i ksylitol podgrzewamy w garnuszku i mieszamy, do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony płyn dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest  zbyt miękkie, warto schłodzić (będzie się lepiej wałkowało) lub podsypać odrobiną mąki.

Idealne ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Pierniczki przekładamy  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Uważajcie, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Po wyjęciu studzimy na kratce lub talerzu. Na zdjęciu widzicie pierniczki ozdobione lukrem z ksylitolu pudru i soku z pomarańczy. 

KALORIE

BIAŁKO

TŁUSZCZE

WĘGLOWODANY

BŁONNIK

CAŁOŚĆ

1188 kcal

5, 1 g

37,9 g

168, 9 g

38, 3 g

W 100 G

201 kcal

9, 3 g

6,4 g

28, 6 g

6, 4 g

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Zupa krem z zielonych szparagów