SZAKSZUKA

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • kilka świeżych pomidorów (3-4) lub poza sezonem pomidory w puszce/ passata
  • 4 jajka
  •  szczypiorek (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub ½ łyżeczki papryki ostrej)
  • opcjonalnie ksylitol lub cynamon
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Cebule kroimy w kostkę. Paprykę w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz słodką
paprykę. Można dodać również 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeśli lubimy ostrzejsze dania. Dodajemy pokrojone pomidory, a następnie dusimy aż do odparowania wody. To moment, w którym możecie doprawić sos ksylitolem, pieprzem i solą. Następnie robimy w sosie 4 dołki i w ich miejsce wbijamy jajka. Możesz lekko posolić i popieprzyć jajka 🙂 Smażymy ok 4-5 minut aż jajka się „zetną”- w tym pomaga użycie pokrywki do patelni. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub świeżą bazylią. Sama szakszuka smakuje znakomicie, ale możesz zjeść z pysznym żytnim pieczywem.

KALORIE

BIAŁKO

TŁUSZCZE

WĘGLOWODANY

BŁONNIK

CAŁOŚĆ

1188 kcal

5, 1 g

37,9 g

168, 9 g

38, 3 g

W 100 G

201 kcal

9, 3 g

6,4 g

28, 6 g

6, 4 g

Babeczki z malinami

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Zupa krem z zielonych szparagów