SZAKSZUKA
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka
- kilka świeżych pomidorów (3-4) lub poza sezonem pomidory w puszce/ passata
- 4 jajka
- szczypiorek (2 łyżki)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub ½ łyżeczki papryki ostrej)
- opcjonalnie ksylitol lub cynamon
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Cebule kroimy w kostkę. Paprykę w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz słodką
paprykę. Można dodać również 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeśli lubimy ostrzejsze dania. Dodajemy pokrojone pomidory, a następnie dusimy aż do odparowania wody. To moment, w którym możecie doprawić sos ksylitolem, pieprzem i solą. Następnie robimy w sosie 4 dołki i w ich miejsce wbijamy jajka. Możesz lekko posolić i popieprzyć jajka 🙂 Smażymy ok 4-5 minut aż jajka się „zetną”- w tym pomaga użycie pokrywki do patelni. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub świeżą bazylią. Sama szakszuka smakuje znakomicie, ale możesz zjeść z pysznym żytnim pieczywem.
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 1188 kcal | 5, 1 g | 37,9 g | 168, 9 g | 38, 3 g |
W 100 G | 201 kcal | 9, 3 g | 6,4 g | 28, 6 g | 6, 4 g |