PEŁNOZIARNISTA TARTA Z BOTWINKĄ I KOZIM SEREM
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 250g mąki orkiszowej lub owsianej
- 150g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- duży pęczek botwinki
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 150g miękkiego koziego sera
- dwie garście koperku
- łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- miód
- sól, pieprz
A wierzch zalewamy:
- 300g jogurtu naturalnego
- 1 duże jajo lub 2 małe
- sól pieprze
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie najlepiej rozpocząć od wyrobienia kruchego ciasta na spód tarty. Do mąki dodajemy posiekane masło, jedno jajko, szczyptę soli i zagniatamy aż do uzyskania zwartej masy. Ciasto polecam schłodzić w lodówce przez ok. 15min – 30 min dzięki czemu będzie je łatwiej rozwałkować, a w tym czasie przygotujesz farsz 🙂
W tym momencie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Botwinkę dokładnie myjemy, oddzielamy od łodyg małe buraczki, które obieramy. Całość, czyli liście, łodygi i buraczki kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego, doprawiając po kolei: drobno posiekanym koperkiem, skórką z cytryny, 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku, odrobiną miodu, solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozwałkowany spód do tarty ułóż w formie wylepiając także ciastem jej brzegi. Spód dobrze jest z wierzchu docisnąć ryżem lub grochem na papierze do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podpiekamy ok. 10 minut 180 stopniach. Wyjmujemy gorącą formę – ostrożnie :), zdejmujemy papier z ryżowym lub grochowym obciążeniem i na ciasto wykładamy nasz farsz botwinkowy, a na nim kruszymy kozi ser. Całość polewamy wcześniej roztrzepanym jogurtem naturalnym z jajkiem, solą i pieprzem- pięknie zetnie tartę. Na wierch możesz rzucić jeszcze troszkę koperku i świeżo zmielonego pieprzu. Tarta na nowo ląduje w piekarniku.
Pieczemy ok 25-35min w 180stopniach. Doglądając 🙂
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 1188 kcal | 5, 1 g | 37,9 g | 168, 9 g | 38, 3 g |
W 100 G | 201 kcal | 9, 3 g | 6,4 g | 28, 6 g | 6, 4 g |