CIASTO MARCHEWKOWE IDEALNE
SKŁADNIKI
• 200g startej marchewki
• 2 jaja
• 60ml oliwy
• 130g ksylitolu
• 40g posiekanych orzechów włoskich
• 70g obranego pokrojonego w małą kostkę jabłka
• 30g wiórków kokosowych
• 200g mąki orkiszowej
• łyżeczka cynamonu
• łyżeczka sody oczyszczonej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Polewa:
200g serka bielucha light
2-3 łyżki ksylitolu (zmielonego na puder)
1-2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Przygotowujemy małą tortownicę (24cm). Najlepiej składniki mieć w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy, aby podwoiły objętość. Dodajemy ksylitol, ubijamy. Dalej ubijając dodajemy małymi porcjami oliwę.
• Dodajemy marchewkę, pokrojone jabłko, orzechy i wiórki. Delikatnie mieszamy łyżką. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenie, całość dokładnie mieszamy, a następnie stopniowo łączymy z „marchewkową” masą. Mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 1 godziny w 150 stopniach. Wystudzone całkowicie ciasto dzielimy poziomo na dwie części.
Przygotowujemy polewę: ubijamy serek z ksylitolem i miękkim masłem. Połową gotowej polewy smarujemy środek, przykrywamy drugą częścią ciasta i pozostałością smarujemy wierzch. Smacznego!
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 1188 kcal | 5, 1 g | 37,9 g | 168, 9 g | 38, 3 g |
W 100 G | 201 kcal | 9, 3 g | 6,4 g | 28, 6 g | 6, 4 g |