SKŁADNIKI
- 330g skyra naturalnego
- 2 jaja
- 2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
- opcjonalnie 1 łyżka budyniu śmietankowego
Kruszonka:
- 3-4 łyżki płatków owsianych górskich
- 20g zimnego masła
- 1-2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
Rabarbar:
- 5 łodyg rabarbaru
- 1 łyżka ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
Skyrnik to bardzo proste wysoko proteinowe ciasto, więc postanowiłam nieco je skomplikować 🙂
Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Przygotowujemy formę- może być to mała tortownica, małe żaroodporne naczynie lub inna forma. Ja małą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Rabarbar: umyty i osuszony kroimy na małe kawałki i zasypujemy ksylitolem- lubimy kwaśne, ale są pewne granice 🙂 Odstawiamy.
Żółtka można oddzielić od białek, można wszystko razem zmiksować na masę 🙂
Wersja pierwsza zakłada, że oddzielisz białka i ubijesz z nich pianę. W osobnym naczyniu zmiksujesz żółtka, skyr, ksylitol i budyń, a następnie dodasz wcześniej ubite białka i całość delikatnie wymieszasz łyżką.
Wersja druga zakłada, że zmiksujesz wszytko w jednej misce 🙂
Z. płatków owsianych, masła i ksylitolu robimy kruszonkę.
W przygotowanej wcześniej formie umieszczamy najpierw masę serową, następnie rozsypujemy na niej rabarbar, a na nim kruszonkę.
Pieczemy 40min doglądając 🙂
Smacznego i na zdrowie 🙂