SKŁADNIKI

  • 330g skyra naturalnego
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
  • opcjonalnie 1 łyżka budyniu śmietankowego

Kruszonka:

  • 3-4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 20g zimnego masła
  • 1-2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła

Rabarbar:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka ksylitolu

PRZYGOTOWANIE

Skyrnik to bardzo proste wysoko proteinowe ciasto, więc postanowiłam nieco je skomplikować 🙂

Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Przygotowujemy formę- może być to mała tortownica, małe żaroodporne naczynie lub inna forma. Ja małą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.

Rabarbar: umyty i osuszony kroimy na małe kawałki i zasypujemy ksylitolem- lubimy kwaśne, ale są pewne granice 🙂 Odstawiamy.

Żółtka można oddzielić od białek, można wszystko razem zmiksować na masę 🙂

Wersja pierwsza zakłada, że oddzielisz białka i ubijesz z nich pianę. W osobnym naczyniu zmiksujesz żółtka, skyr, ksylitol i budyń, a następnie dodasz wcześniej ubite białka i całość delikatnie wymieszasz łyżką.

Wersja druga zakłada, że zmiksujesz wszytko w jednej misce 🙂

Z. płatków owsianych, masła i ksylitolu robimy kruszonkę.

W przygotowanej wcześniej formie umieszczamy najpierw masę serową, następnie rozsypujemy na niej rabarbar, a na nim kruszonkę.

Pieczemy 40min doglądając 🙂

Smacznego i na zdrowie 🙂

Pyszne ciasto z cieciorki

Superfoods

Zupa krem z zielonych szparagów