WIOSENNY MAKARON ZE SZPARAGAMI I FETĄ
SKŁADNIKI
- 250g makaronu z cieciorki lub innego ulubionego
- pęczek zielonych szparagów
- 200g fety
- min. 250g pomidorków koktajlowych
- garść orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- bazylia suszona lub świeża
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente. W tym czasie na patelni na dwóch kroplach oliwy smażymy lub grillujemy wcześniej przygotowane szparagi. Ja preferuję takie nierozgotowane szparagi- powinny być jędrne i chrupiące, mmm Możecie je lekko posolić. Jeżeli mamy miejsce na patelni, to dokładamy umyte pomidorki koktajlowe i podsmażamy wraz ze szparagami. Jeżeli nie mamy miejsca, to organizujemy drugą patelnię Pomidorki mają jedynie lekko popękać i się przyrumienić W międzyczasie siekamy na drobno garść orzechów, kruszymy fetę. Następnie łączymy wszystkie składniki- ugotowany i ciepły makaron, zgrillowane i pokrojone w 2-3cm kawałki szparagi, podsmażone pomidorki, posiekane orzechy włoskie, pokruszoną fetę. Całość doprawiamy: sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią i skrapiamy dobrej jakości oliwą.
Jedno jest pewne – poprosicie o dokładkę! Smacznego 🙂
KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ | 1188 kcal | 5, 1 g | 37,9 g | 168, 9 g | 38, 3 g |
W 100 G | 201 kcal | 9, 3 g | 6,4 g | 28, 6 g | 6, 4 g |